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FENCE REQUIREMENTS- FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

• Do I need a building permit to build a fence? 

o The city does not require a permit to install a fence; however, it must meet the 

height and property requirements per section 18.24.20K of the Post Falls 

Municipal Code. 

• Where does my fence need to be placed? 

o On or within your property boundary line.  *Your property line is determined by a 

property pin on each corner of the property which can be located most of the time 

by using a metal detector or you can hire a licensed surveyor to locate them. 

• What height can I have a fence? 

o Maximum height shall be measured from the finished grade of the yard to the top 

of the fence and shall not exceed three feet (3”) in height within the required front 

yard setback and nor shall it exceed six feet (6’) in height in the rea tans side yard 

setback areas, unless otherwise permitted per section 18.24.020K of the Post Falls 

Municipal Code.   

• What if I have a corner lot? 

o Corner lots can have fences measure six feet (6’) in height along the “street side 

yard” so long as such fence height does not extend into the front yard setback.  

Corner lots which abut the side yard of an adjoining lot may not block visibility of 

a driveway on the adjoining lot or be taller than three feet (3’).  The height and 

location of new fences that affect visibility from existing abutting driveways shall 

be restricted, to provide for vision clearance measuring ten fee by ten feet        

(10’ x 10’) on the subject property.  Where new driveways are proposed adjacent 

to existing fences that exceed three feet (3’) in height, the driveway approach 

shall be located no closer than fifteen feet (15”) to the fence.   
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